Mitt första inlägg

Hej, mitt första inlägg kommer jag att skriva på Svenska eftersom att det är mitt modersmål. I framtiden kommer jag också att posta inlägg på Norska och Engelska.

Jag är en person som som älskar att läsa böcker. Så därför tyckte jag att det var passande att mitt första inlägg ska handla om just böcker. Den boken som är i min “foundation” är “How to win friends and influence people” skriven av Dale Carnegie. Detta är en bok som jag läste för 6 månader sen och sedan dess har jag tänkt tillbaka på denna bok minst 1 gång om dagen.

Dale Carnegie’s bästsäljare How to win friends and influence People blev publicerad 1936 och är klassad som en av grundpelarna till alla dagens själv-hjälps böcker.

Boken har blivit såld i över 16 000 000 exemplar och Warren Buffet säger följande om författaren

Carnegie changed my life – Warren Buffet.

Nu är det dags att sluta att prata om vad som står om boken och i stället prata om vad som står i.

 

How to win friends and influence People – Dale Carnegie book summary:

Den första delen av boken så får vi följa med på Dale Carnegies foundation. Hans 3 grundprinciper som borde implementeras av alla.

  1. Klaga inte,  Kritisera inte
  2. Ge komplimanger, uppskatta andra
  3. Prata om vad den andra vill ha

Fördjupning:

Punkt nummer ett så står det Klaga inte, kritisera inte.
Vad menar Carnegie här?

Om du kritiserar en av världens mest hemska brottslingar som har begått fruktansvärda brott under sin livslängd och ställer upp han mot väggen och konfrontrerar brottslingen så kommer han med garanterat att ogilla dig. Han kommer att tänka “Han vet inte varför jag gjorde så, jag var tvugnen att göra så för att jag hade inga pengar och jag var tvugnen att försörja min familj” – Det jag prövar att säga är att när brottslingen blir konfronterad så kommer han att pröva att rättfärdiga sig själv. Han kommer att hitta alla möjliga grunder att säga till sig själv att han var tvugnen att göra som han gjorde.

Tänk dig att världens värsta brottsling rättfärdigar sina brott, vad tror du då att vanliga Svensson gör när han gör ett fel på ditt jobb? Om du väljer att skälla ut han på jobbet för att han har gjort ett litet misstag så kommer Svensson att nummer 1. Ogilla dig och nummer 2. rättfärdiga sitt misstag. Han kanske kommer att tänka “Jag gjorde fel eftersom att du inte gav mig bra nog upplärning”. Personen i fråga kommer alltid att hitta en god grund till varför han var tvungen att göra som han gjorde.

Det hjälper alltså aldrig att kritisera eller klaga på någon eftersom att man då kommer att framkalla personen i fråga att behöva rättfärdiga sig själva.

 

Vad ska man då göra istället?

Istället för att kritisera och klaga så ska vi pröva att förstå personen. Vad hade vi gjort under liknande omständigheter? Varför gjorde personen så? Pröva att byta skor med personen i fråga.

Passande citat av Abraham Lincoln

“Don’t criticise them, they are just what we would be under similar circumstances”

Punkt nummer 2 som Carnegie skriver om är: Ge komplimanger, uppskatta andra

Den djupaste efterfrågan hos alla människor är att känna sig viktiga och uppskattade.

Vi måste lära oss att uppskatta andra. Det tar 1000 gånger mer tid och energi att få 1000 vänner genom att snacka om sig själv än vad det vore om vi bara lärde oss att vara genuint intresserade av andra.

Det är viktigt att förstå att vi människor gillar att prata om oss själva, vi kunde inte brytt oss mindre om dig och dina upplevelser. Så om du vill få andra att gilla dig så borde du snacka med personen om den saken de gillar att prata om mest – sig själva.

Ge människor ärliga komplimanger. När du pratar med någon, sluta att tänka på vad du ska säga och på dig själv för några sekunder och börja tänk på vad personen du pratar med goda poänger.

Människor kommer ihåg komplimanger länge, mycket längre än vad du som säger dem kommer ihåg dem.

Komplimanger är ett gratis sätt att göra någon glad 🙂 Ge mer komplimanger.

 

Nu ska jag gå och lägga mig. Kommer att uppdatera snart igen med mer text.

 

/ Erik Blitz

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *