NLP?

Jobbar du med försäljning? Har du hört om NLP?  Om inte, så ska du få en kort lektion om detta nu.

 

NLP betyder Neuro-linguistic programming och är en metod som används flitigt av de duktigaste säljarna.

Många är väldigt duktiga på att förklara NLP på ett svårt och avanserat sätt. Jag tänkte att jag kommer att hålla mig väldigt simpel i detta inlägg och förklara det på en så enkelt sätt att till och med en 10 åring hade förstått.

Nlp är en metod som riktar sig mot det undermedvetna. En dialog med motpartners undermedvetna. Har du någon gång kännt att du “connectar” extremt bra med någon? Har du känt stor tillit till någon du precis mött?  Vad är det som avgör om du gillar eller ogillar någon efter du bara 10 sekunders dialog?

Det är ditt undermedvetna som gör ca 80% av allt tänkande. Det är därför en extremt kraftfull metod att kunna kontakta din kunds undermedvetna utan att han vet om det.

Här är några exempel på hur du kan använda NLP i vardagen.

Spegla kunden:

När två vänner sitter vid ett bord och pratar så är det vanligt att de speglar varandra. Detta betyder att om den ena skrattar, så skrattar den andra. Om den ena lutar sig framåt, lutar sig den andra framåt också. Detta är något som sker på ett undermedvetet plan och helt utan ansträngning från båda parter.  Detta är ett tecken på att båda har tillit till varandra.

Forskare har kommit fram till att man kan bygga upp samma tillit genom att medvetet spegla den personen du pratar med.

Nästa gång du sitter på en buss, sätt dig mitt emot någon som använder en smartphone, sätt dig med din smartphone också och börja spegla. När motparten lägger benen i kors, då gör du samma. När han kollar ut, då kollar du ut. Efter 2-3 minuter kommer den här människan att stirra på dig och tänka “Varför känner jag igen denna personen”. Jag har till och med varit med om att personen på bussen har frågat om vi har träffats förr.

Spegla personen, men gör det aktsamt. Om personen pillar sig i näsan, då är det lite obvious att du speglar han om du pillar dig i näsan direkt efter.

Tänk lite mer diskret. Om personen lägger benen i kors, så gör du detsamma efter ca 20 sekunder, kolla på hur personen lutar huvudet. Tänk på vilken fart och tonläge personen pratar i. Om du skakar hand med någon, “kläm” tillbaka med samma kraft som motparten klämmer med.

Ett annat effektivt sätt att använda NLP på är om du speglar personens andning.  Andas i samma tempo. Detta kanske  låter svårt, men om du pratar med någon så ser du när han tar en paus och andas. Då får du ett hum om hur personen andas.

Du kan också spegla klädstil. Ska du på en intervju med slipsnissar? Då är det bäst att du tar fram din gamla konfirmationsslips och kavaj! Ska du på en intervju med en bonde? Då är det inte så smart att ta på sig kostym. “Prata med bönderna på böndernas språk” är ett bra uttryck.

 

Hoppas ni såg något nytta i detta inlägget 🙂

Kommer skriva ett nytt inlägg imorgon! /Erik Blitz

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *